Chapter 1. The Pace for Living | BSEB 10 English Objective


Objective Questions - The Pace for Living by R. C. Hutchinson
1. Who is the author of the essay "The Pace for Living"?
(A) Joan Lexau
(B) R. C. Hutchinson
(C) Satyajit Ray
(D) Leo Tolstoy
Answer: (B) R. C. Hutchinson
Explanation: The introductory page clearly states that "The Pace for Living" is written by R. C. Hutchinson.
2. What nationality was R. C. Hutchinson?
(A) American
(B) British
(C) Irish
(D) Russian
Answer: (B) British
Explanation: The biographical note introduces him as "R. C. HUTCHINSON, a British novelist...".
3. What exceptional flair does R. C. Hutchinson exhibit as a novelist?
(A) Writing science fiction epics
(B) Touching the sensitive issues of contemporary society with its contradictions and paradoxes
(C) Composing historical drama
(D) Illustrating children's books
Answer: (B) Touching the sensitive issues of contemporary society with its contradictions and paradoxes
Explanation: The text notes he "exhibits an exceptional flair for touching the sensitive issues of the contemporary society - with all its contradictions and paradoxes."
4. What does R. C. Hutchinson capture in "The Pace for Living"?
(A) The glory of ancient empires
(B) The agony of modern man
(C) The beauty of rural scenery
(D) The joy of fast travel
Answer: (B) The agony of modern man
Explanation: "In ‘The Pace for Living’, R. C. Hutchinson captures the agony of modern man."
5. According to the author, how does the fast movement of men and things affect people?
(A) Makes them completely fearless
(B) Hurts the normal rhythm and exerts undue pressure on men, women and children
(C) Solves all economic problems
(D) Prevents all mental illnesses
Answer: (B) Hurts the normal rhythm and exerts undue pressure on men, women and children
Explanation: The author brings out "how the fast movement of men, things and objects hurts the normal rhythm and exerts undue pressure on men, women and children."
6. Where did the narrator watch the play mentioned in the chapter?
(A) London
(B) Dublin
(C) New York
(D) Somerset
Answer: (B) Dublin
Explanation: "I saw a play in Dublin not long ago...".
7. Who was the chief character in the play seen by the author?
(A) A young poet
(B) An elderly corn-merchant
(C) A rich landowner
(D) A city clerk
Answer: (B) An elderly corn-merchant
Explanation: "...the chief character was an elderly corn-merchant in a small Irish country town."
8. Where did the elderly corn-merchant reside?
(A) In central London
(B) In a small Irish country town
(C) In a coastal Scottish village
(D) In Dublin city center
Answer: (B) In a small Irish country town
Explanation: The text specifies he lived "in a small Irish country town."
9. How was the corn-merchant's heart described?
(A) Broken
(B) Dicky
(C) Sturdy
(D) Cruel
Answer: (B) Dicky
Explanation: "He was a man of many anxieties—his heart was dicky...".
10. What was the corn-merchant's nephew doing to him?
(A) Assisting his business
(B) Cheating him
(C) Taking him to the cinema
(D) Teaching him speed driving
Answer: (B) Cheating him
Explanation: "...his nephew was cheating him...".
11. What fantastic notion did the corn-merchant's wife have?
(A) Buying a motor car
(B) Spending £10 on a holiday
(C) Moving to London
(D) Starting a dairy farm
Answer: (B) Spending £10 on a holiday
Explanation: "...his wife had the fantastic notion of spending £10 on a holiday."
12. How much money did the wife want to spend on a holiday?
(A) £5
(B) £10
(C) £50
(D) £100
Answer: (B) £10
Explanation: The text states: "...spending £10 on a holiday."
13. In a moment of despair, what great cry did the corn-merchant utter from his heart?
(A) "Money has lost its value!"
(B) "They tell me there’s an aeroplane now that goes at 1,000 miles an hour. Now that’s too fast!"
(C) "I want to escape to the sea!"
(D) "Why is everyone cheating me?"
Answer: (B) "They tell me there’s an aeroplane now that goes at 1,000 miles an hour. Now that’s too fast!"
Explanation: He cried: "‘They tell me there’s an aeroplane now that goes at 1,000 miles an hour. Now that’s too fast!’"
14. What speed of an aeroplane did the corn-merchant find "too fast"?
(A) 500 miles an hour
(B) 1,000 miles an hour
(C) 200 miles an hour
(D) 100 miles an hour
Answer: (B) 1,000 miles an hour
Explanation: The dialogue mentions an aeroplane that "goes at 1,000 miles an hour."
15. Why was that line the most enchanting line in the play for the narrator?
(A) It made everyone weep
(B) The man's complaint was so gloriously irrelevant to his own situation
(C) It was an ancient proverb
(D) It was spoken in French
Answer: (B) The man's complaint was so gloriously irrelevant to his own situation
Explanation: "For me that was the most enchanting line in the play - the man’s complaint was so gloriously irrelevant to his own situation."
16. The corn-merchant's reaction struck the author as a perfect illustration of how the ______ get at subtle truths.
(A) British
(B) Irish
(C) Americans
(D) French
Answer: (B) Irish
Explanation: "...it struck me as a perfect illustration of the way the Irish get at subtle truths by the most unlikely approaches."
17. How do the Irish get at subtle truths according to the text?
(A) By scientific experiments
(B) By the most unlikely approaches
(C) Through formal debates
(D) By studying classical history
Answer: (B) By the most unlikely approaches
Explanation: Stated directly: "...by the most unlikely approaches."
18. At what speed does the narrator himself enjoy driving in a car?
(A) Fifty miles an hour
(B) Ninety miles an hour
(C) Sixty miles an hour
(D) Hundred miles an hour
Answer: (B) Ninety miles an hour
Explanation: "I enjoy going in a car at ninety miles an hour...".
19. Under what conditions does the narrator enjoy driving at ninety miles an hour?
(A) In a foreign country
(B) So long as he is driving and so long as it is not his car
(C) At midnight on empty roads
(D) When his family accompanies him
Answer: (B) So long as he is driving and so long as it is not his car
Explanation: "...so long as I am driving and so long as it is not my car."
20. What kind of amusement machines at Battersea does the author adore?
(A) Trains
(B) Machines that hurl you about
(C) Water slides
(D) Giant wheels
Answer: (B) Machines that hurl you about
Explanation: "I adore the machines that hurl you about at Battersea."
21. Where does dining and having lunch next day feel like a most satisfactory experience?
(A) Dine in Paris and lunch in Berlin
(B) Dine in London and lunch in New York next day
(C) Dine in Dublin and lunch in London
(D) Dine in Rome and lunch in Madrid
Answer: (B) Dine in London and lunch in New York next day
Explanation: "To dine in London and lunch in New York next day seems to me a most satisfactory experience...".
22. Rapid travel by flight gives a superficial sense of ______ .
(A) peace
(B) drama
(C) isolation
(D) wisdom
Answer: (B) drama
Explanation: "...it gives you a superficial sense of drama; it was a sort of excitement our ancestors had to do without...".
23. What real pleasure does high-speed modern travel exclude?
(A) Reaching quickly
(B) The sort of fun you get from a country bus in Somerset or Spain
(C) Seeing clouds
(D) Dining in airports
Answer: (B) The sort of fun you get from a country bus in Somerset or Spain
Explanation: "I admit it excludes all the real pleasures of travel - the sort of fun you get from a country bus in Somerset or Spain...".
24. When does speed become something "unfriendly" to the author?
(A) When driving through mountain roads
(B) Where the mental activities of our time tend to follow the pace of the machines
(C) When sitting in an aeroplane
(D) When trains arrive late
Answer: (B) Where the mental activities of our time tend to follow the pace of the machines
Explanation: "...where speed becomes something unfriendly to me is where the mental activites of our time tend - as they naturally do - to follow the pace of the machines."
25. To which tribe does the author jokingly claim he belongs?
(A) Tribe of machine lovers
(B) Tribe of slow thinkers
(C) Tribe of rapid commuters
(D) Tribe of Irish actors
Answer: (B) Tribe of slow thinkers
Explanation: "I speak with prejudice, because I belong to the tribe of slow thinkers...".
26. With which French phrase does the author describe the curse of slow thinkers?
(A) Déjà vu
(B) L'esprit de l'escalier
(C) C'est la vie
(D) Par excellence
Answer: (B) L'esprit de l'escalier
Explanation: "...those who are cursed with l'esprit de l'escalier...".
27. What does l'esprit de l'escalier mean in practical terms according to the text?
(A) Leaving the party early
(B) People who light on the most devastating repartee about four hours after the party’s over
(C) Thinking on one's feet
(D) Running up stairs quickly
Answer: (B) People who light on the most devastating repartee about four hours after the party’s over
Explanation: "...people who light on the most devastating repartee about four hours after the party's over."
28. What score is the author guaranteed to achieve in any intelligence test?
(A) The top score
(B) The lowest marks
(C) Average marks
(D) Zero
Answer: (B) The lowest marks
Explanation: "I am one of those who are guaranteed to get the lowest marks in any intelligence test...".
29. What do modern intelligence tests seem designed to measure?
(A) Wisdom and morality
(B) The speed of your mind more than anything else
(C) Vocabulary size
(D) Memory capacity
Answer: (B) The speed of your mind more than anything else
Explanation: "...because those tests or all the ones I have come across seem to be designed to measure the speed of your mind more than anything else."
30. In what practical sphere are slow thinkers terribly handicapped?
(A) In creative writing
(B) In the business of getting a living
(C) In sleeping peacefully
(D) In appreciating drama
Answer: (B) In the business of getting a living
Explanation: "Obviously we slow thinkers are terribly handicapped in the business of getting a living."
31. What situation does the author find himself in when he goes to the cinema?
(A) In deep excitement
(B) In a hopeless 'fog'
(C) Asleep immediately
(D) Fully alert to details
Answer: (B) In a hopeless 'fog'
Explanation: "As an example, when I go to the cinema I find myself in a hopeless 'fog'...".
32. Whom does the author turn to for enlightenment at the cinema after two or three minutes?
(A) The theatre usher
(B) His wife
(C) His nephew
(D) A fellow spectator
Answer: (B) His wife
Explanation: "...and after two or three minutes I have to turn to my wife for enlightenment."
33. What confused whisper does the author ask his wife at the cinema?
(A) "What time does the movie end?"
(B) "Is this the same girl as the one we saw at the beginning?"
(C) "Who is the director of this film?"
(D) "Did we buy popcorn?"
Answer: (B) "Is this the same girl as the one we saw at the beginning?"
Explanation: "I whisper: ‘Is this the same girl as the one we saw at the beginning?’"
34. How many main female characters were actually in the film according to his wife?
(A) One girl
(B) Three girls
(C) Four girls
(D) Two girls
Answer: (B) Three girls
Explanation: "‘No, there are three girls in this film - a tall blonde, a short blonde, and a medium-sized brunette.’"
35. How did the wife categorize the three girls in the film?
(A) 1, 2, and 3
(B) A, B, and C
(C) Red, Blue, and Green
(D) X, Y, and Z
Answer: (B) A, B, and C
Explanation: "‘Call them A, B, and C.’"
36. Who was the hero of the movie according to the wife's description?
(A) The man carrying a suitcase
(B) That man who takes his hat off when he comes indoors
(C) The driver of the carriage
(D) The elderly merchant
Answer: (B) That man who takes his hat off when he comes indoors
Explanation: "‘The hero is that man who takes his hat off when he comes indoors.’"
37. In what order was the hero predicted to fall in love with the three girls?
(A) A, B, C
(B) B, C, A
(C) C, B, A
(D) B, A, C
Answer: (B) B, C, A
Explanation: "‘He is going to fall in love with girls B, C, A in that order.’"
38. The author describes his wife's mind as one that has trained itself to work in ______ .
(A) reverse gear
(B) high gear
(C) slow motion
(D) neutral
Answer: (B) high gear
Explanation: "There you have a mind which has trained itself to work in high gear-though as a matter of fact it can work in other gears just as well."
39. How does the author humorously refer to fellow spectators in the cinema?
(A) Fellow slow thinkers
(B) Fellow-patients in the cinema
(C) Cinema critics
(D) Modern machines
Answer: (B) Fellow-patients in the cinema
Explanation: "...most of my fellow-patients in the cinema do think fast enough to keep up comfortably with rapid changes of scene and action."
40. People nowadays think much faster than people did ______ years ago.
(A) ten
(B) thirty
(C) fifty
(D) a hundred
Answer: (B) thirty
Explanation: "They think much faster than people did thirty years ago...".
41. Why must people think fast in the High Street nowadays?
(A) To earn awards
(B) Because those who do not think fast nowadays may not get another chance in this world to think at all
(C) To buy cheap goods
(D) Because traffic police force them
Answer: (B) Because those who do not think fast nowadays may not get another chance in this world to think at all
Explanation: "...possibly because those who do not think fast in the High Street nowadays may not get another chance in this world to think at all."
42. According to the glossary, what is the colloquial meaning of "dicky"?
(A) Strong and courageous
(B) Weak-hearted
(C) Full of wisdom
(D) Deceitful
Answer: (B) Weak-hearted
Explanation: "dicky(adj): weak-hearted (colloq in expression )".
43. How is "fanciful" defined in the chapter's glossary?
(A) Highly imaginative
(B) Expensive
(C) Ugly
(D) Fearful
Answer: (A) Highly imaginative
Explanation: "fanciful(adj): highly imaginative".
44. What does the glossary give as the meaning of "despair"?
(A) Extreme joy
(B) State of hopelessness
(C) Sudden fear
(D) Quiet anger
Answer: (B) State of hopelessness
Explanation: "despair(n): state of hopelessness".
45. What is the definition given for "enchanting"?
(A) Boring
(B) Having the power to cast a spell
(C) Terrifying
(D) Comical
Answer: (B) Having the power to cast a spell
Explanation: "enchanting(adj) : having the power to cast a spell".
46. How is "superficial" defined in the vocabulary notes?
(A) Deep and spiritual
(B) Pertaining to the surface only
(C) Ancient
(D) False and criminal
Answer: (B) Pertaining to the surface only
Explanation: "superficial(adj) : pertaining to the surface only".
47. The glossary defines "prejudice" as: ______ .
(A) a pre-conceived notion
(B) clear logic
(C) legal judgement
(D) scientific fact
Answer: (A) a pre-conceived notion
Explanation: "prejudice(n): a pre-conceived notion".
48. What is the definition of "devastating"?
(A) Helpful
(B) Damaging
(C) Amusing
(D) Gentle
Answer: (B) Damaging
Explanation: "devastating(adj): damaging".
49. What does "brunette" mean as per the glossary notes?
(A) A woman with colored hair and usually blue eyes
(B) A woman with brown or dark hair
(C) A woman with short golden curls
(D) An elderly actress
Answer: (B) A woman with brown or dark hair
Explanation: "brunette(n): a woman with brown or dark hair".
50. "The Pace for Living" is Chapter ______ in the Prose Section of BSEB Class 10 English Panorama Part 2.
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: (A) 1
Explanation: "The Pace for Living" by R. C. Hutchinson is Chapter 1 of the Prose section in the BSEB Class 10 Panorama textbook.

0 Comments