Chapter 2. Me and the Ecology Bit | BSEB 10 English Objective


Objective Questions - Me and the Ecology Bit by Joan Lexau
1. Who is the author of the chapter "Me and the Ecology Bit"?
(A) Toni Morrison
(B) Joan Lexau
(C) Mahadevi Verma
(D) Satyajit Ray
Answer: (B) Joan Lexau
Explanation: The introductory page clearly states that "Me and the Ecology Bit" is by Joan Lexau.
2. What central issue does Joan Lexau bring out in "Me and the Ecology Bit"?
(A) Industrial manufacturing techniques
(B) Preserving environment and saving ecology
(C) Space exploration
(D) Global trade and commerce
Answer: (B) Preserving environment and saving ecology
Explanation: The text states the lesson "brings out how the issue of preserving environment and saving ecology is every body's concern and difficult to solve."
3. According to the author, preaching about ecology is easy, but it is difficult to ______ .
(A) write essays about it
(B) abide by the rules of ecology preservation
(C) speak in public
(D) discuss it in school
Answer: (B) abide by the rules of ecology preservation
Explanation: "Preaching about ecology is easy but it is difficult to abide by the rules of ecology preservation."
4. What slogans are seen in the placards held in the illustration on page 15?
(A) Stop Pollution, Save Wildlife
(B) Save Earth, Save Tree, Save Water
(C) Clean City, Green City
(D) Grow More Plants, Save Rivers
Answer: (B) Save Earth, Save Tree, Save Water
Explanation: The picture displays three banners/placards: "SAVE EARTH", "SAVE TREE", and "SAVE WATER".
5. What paradox does Jim note regarding people and ecology?
(A) Nobody cares about ecology
(B) Everybody is in favour of it but nobody wants to do anything about it
(C) Only elders follow ecology
(D) Ecology is easy to manage
Answer: (B) Everybody is in favour of it but nobody wants to do anything about it
Explanation: The narrator notes: "Everybody is in favour of it but nobody wants to do anything about it."
6. What does Jim say he gets when he goes around telling people what to do about ecology?
(A) A lot of prizes
(B) A lot of back talk
(C) A lot of donations
(D) Warm appreciation
Answer: (B) A lot of back talk
Explanation: "At least I’m doing something, going around telling people what they should do. But all I get is a lot of back talk."
7. What job or chore does the narrator (Jim) have?
(A) Milk delivery
(B) A paper route (newspaper delivery)
(C) Car washing
(D) Grocery stocking
Answer: (B) A paper route (newspaper delivery)
Explanation: "I have this paper route. My father had one when he was a kid, so he made me get one last year."
8. Who made Jim get a paper route?
(A) His teacher
(B) His father
(C) Mr. Williams
(D) His mother
Answer: (B) His father
Explanation: "My father had one when he was a kid, so he made me get one last year."
9. Between his paper route and homework, what does Jim hardly have time for?
(A) Reading novels
(B) Playing ball and stuff
(C) Watching movies
(D) Riding his bike
Answer: (B) Playing ball and stuff
Explanation: "Between it and my homework, I hardly have time for playing ball and stuff, some days I get in only a few innings."
10. On which day of the week does Jim collect money from his newspaper route?
(A) Sundays
(B) Saturdays
(C) Mondays
(D) Fridays
Answer: (B) Saturdays
Explanation: "But anyhow, on Saturdays when I collect, I put in a good work for ecology."
11. Which season had just started on the Saturday morning described by Jim?
(A) Winter
(B) Spring
(C) Autumn
(D) Summer
Answer: (B) Spring
Explanation: "Like last Saturday morning. It was a good collecting day. It had just turned spring and a lot of people were outside."
12. Whose house did Jim go to first on that Saturday morning?
(A) Ms. Greene's house
(B) Mr. Williams's house
(C) Mr. Johnson's house
(D) The post office
Answer: (B) Mr. Williams's house
Explanation: "I went to Mr. Williams's house."
13. What does Mr. Williams usually try to do when Jim comes to collect money?
(A) Pay double
(B) Pretend he's not home
(C) Invite him for breakfast
(D) Ask him to clean the yard
Answer: (B) Pretend he's not home
Explanation: "As usual, he tried to pretend he’s not home."
14. What was Mr. Williams doing in his backyard when Jim caught him?
(A) Washing his car
(B) Burning leaves
(C) Planting a sapling
(D) Mowing the lawn
Answer: (B) Burning leaves
Explanation: "But I see him burning leaves in the backyard, so he’s stuck."
15. What did Jim tell Mr. Williams about burning leaves?
(A) "It cleans the garden nicely."
(B) "You shouldn’t burn those leaves. It’s bad for air, bad ecology."
(C) "You should burn them in the street."
(D) "Firewood is too expensive."
Answer: (B) "You shouldn’t burn those leaves. It’s bad for air, bad ecology."
Explanation: Jim tells him: "‘You shouldn’t burn those leaves. It’s bad for air, bad ecology.’"
16. What alternative does Jim suggest to Mr. Williams instead of burning leaves?
(A) Throwing them into the river
(B) Making a compost pile
(C) Packing them in plastic bags
(D) Burying them in the cellar
Answer: (B) Making a compost pile
Explanation: "‘You should make a compost pile like we do. Put in the leaves, garbage, and stuff. Good for the garden.’"
17. What did Mr. Williams say about the compost pile at Jim's house?
(A) "It is the best in the street."
(B) "That compost pile is your job at home, Jim, isn't it?"
(C) "You should sell it to me."
(D) "It has no smell."
Answer: (B) "That compost pile is your job at home, Jim, isn't it?"
Explanation: He says, 'That compost pile is your job at home, Jim, isn't it?'"
18. What is Jim's private thought about working with compost?
(A) He loves working with it
(B) He hates working with compost
(C) He wants to make a career in it
(D) He finds it fragrant
Answer: (B) He hates working with compost
Explanation: Jim admits: "‘Yes,’ I say proudly, which would shock the idea I hate working with compost. Which I do."
19. What suggestion does Mr. Williams give Jim regarding his compost pile?
(A) Move it to the roof
(B) Put enough dirt on top of each layer so they wouldn't have "nose pollution"
(C) Water it twice a day
(D) Burn it down
Answer: (B) Put enough dirt on top of each layer so they wouldn't have "nose pollution"
Explanation: "‘Well don’t you take a little more trouble with it, put enough dirt on top of each layer? Then we wouldn’t have this nose pollution.’"
20. What did Jim initially think Mr. Williams meant by "nose pollution"?
(A) Water pollution
(B) Noise pollution
(C) Air pollution
(D) Chemical pollution
Answer: (B) Noise pollution
Explanation: "‘Huh?’ I say ‘You mean noise pollution.’"
21. What did Mr. Williams mean by "nose pollution"?
(A) Loud honking of cars
(B) The compost smells up the whole street
(C) Pollen from flowers
(D) Smoke from chimneys
Answer: (B) The compost smells up the whole street
Explanation: "‘No,’ he says. ‘I mean your compost smells up the whole street.’"
22. True or False: People easily get convinced by Jim.
(A) True
(B) False
Answer: (B) False
Explanation: False. Jim receives counter-arguments and back talk from everyone (Exercise B.1.1, item 1).
23. True or False: Jim uses his paper route to convince people about ecology.
(A) True
(B) False
Answer: (A) True
Explanation: True. He uses his Saturday collection rounds on his paper route to preach ecology (Exercise B.1.1, item 2).
24. True or False: Jim gives suggestions on ecology free of cost.
(A) True
(B) False
Answer: (A) True
Explanation: True. His advice on compost, walking, and recycling is given freely while collecting newspaper dues (Exercise B.1.1, item 3).
25. True or False: Mr. Williams was not at his house when Jim visited.
(A) True
(B) False
Answer: (B) False
Explanation: False. Mr. Williams was in his backyard burning leaves (Exercise B.1.1, item 4).
26. True or False: People listened to Jim gladly; for he was an eco-friendly boy.
(A) True
(B) False
Answer: (B) False
Explanation: False. Nobody listened to him gladly; they pointed out his own ecological faults (Exercise B.1.1, item 5).
27. Whom did Jim go to collect from after leaving Mr. Williams?
(A) Mr. Johnson
(B) Ms. Greene
(C) His teacher
(D) The postmaster
Answer: (B) Ms. Greene
Explanation: "I go to collect from Ms. Greene."
28. Why does Jim have to call her "Ms. Greene"?
(A) Because she is an unmarried young girl
(B) Because if he calls her 'Mrs', she says she doesn't have change to pay him
(C) Because she told him it is her legal title
(D) Because she gets angry and refuses the paper
Answer: (B) Because if he calls her 'Mrs', she says she doesn't have change to pay him
Explanation: "I have to call her Ms. Greene because if I call her 'Mrs', she says she doesn't have change to pay me."
29. When does Ms. Greene put out her garbage bags for the weekly pickup?
(A) On Friday morning
(B) On weekends (Saturdays and Sundays) for Monday pickup
(C) On Wednesday night
(D) Only on Monday dawn
Answer: (B) On weekends (Saturdays and Sundays) for Monday pickup
Explanation: "She is putting her garbage out for the weekly pickup on Monday. She goes away on weekends; so on Saturdays and Sundays, we have to look at the big plastic garbage bags on her lawn."
30. What reprimand did Ms. Greene give Jim when he arrived at her lawn?
(A) "Don't step on my grass!"
(B) "Go pick up that gum wrapper you threw on my lawn."
(C) "You are late with the paper!"
(D) "Don't shout so loud!"
Answer: (B) "Go pick up that gum wrapper you threw on my lawn."
Explanation: She says: "‘Go pick up that gum wrapper you threw on my lawn. Put it in one of the plastic bags. Didn’t anybody teach you not to litter?’"
31. What municipal law does Ms. Greene remind Jim about?
(A) A law against burning leaves
(B) A law about keeping dogs on a leash
(C) A law about recycling glass bottles
(D) A law about parking cars
Answer: (B) A law about keeping dogs on a leash
Explanation: "‘And there’s a law in this town about keeping dogs on a leash.’"
32. What trouble did Jim’s dog cause in Ms. Greene's yard?
(A) Barked all night
(B) Dug up her garden, messed up her yard, and tore open her garbage bags
(C) Bit her postman
(D) Chased her cat
Answer: (B) Dug up her garden, messed up her yard, and tore open her garbage bags
Explanation: "‘That dog digs up my garden and messes up my yard, and last weekend Mr. Williams saw it tear open one of my garbage bags.’"
33. What was Ms. Greene doing next to her garbage bags that Jim noticed?
(A) Burning dried twigs
(B) Piling newspapers
(C) Washing plastic bottles
(D) Feeding stray birds
Answer: (B) Piling newspapers
Explanation: "...I see she is piling newspapers next to her garbage bags."
34. What advice did Jim give Ms. Greene about the piled newspapers and aluminum cans?
(A) Burn them to keep warm
(B) Save those papers for the school pickup, and they can be made into new paper, and save aluminium cans too
(C) Throw them into the compost pile
(D) Bury them in the backyard
Answer: (B) Save those papers for the school pickup, and they can be made into new paper, and save aluminium cans too
Explanation: "‘Listen, Ms. Greene,’ I say, ‘save those papers for the school pickup, and they can be made into new paper. Save aluminium cans, too.’"
35. How did Ms. Greene respond to Jim’s suggestion about saving papers for school pickup?
(A) She thanked him warmly
(B) She reminded him that last time he promised to pick them up, he never showed up
(C) She gave him five extra dollars
(D) She promised to call the school immediately
Answer: (B) She reminded him that last time he promised to pick them up, he never showed up
Explanation: "‘Like the last school pickup?’ she asks 'When you said you’d come and pick them up, but you never showed up?'"
36. Whom did Jim visit after leaving Ms. Greene’s house?
(A) His grandmother
(B) Mr. Johnson’s house
(C) The mayor's office
(D) The post office
Answer: (B) Mr. Johnson’s house
Explanation: "I go to Mr. Johnson’s house."
37. What did Mr. Johnson do when he saw Jim coming?
(A) Waved happily
(B) Made a run for his car
(C) Hid behind a tree
(D) Called his dog
Answer: (B) Made a run for his car
Explanation: "He makes a run for his car, but I can run faster than he can."
38. Why was Mr. Johnson hurrying to his car?
(A) To go to a baseball game
(B) Trying to get to the post office before it closes
(C) Going out for lunch
(D) Running away from home
Answer: (B) Trying to get to the post office before it closes
Explanation: "‘Just trying to get to the post office before it closes,’ he says, huffing and puffing."
39. Why did Jim tell Mr. Johnson not to drive his car to the post office?
(A) The car tire was punctured
(B) It was only two blocks away, walking would be good exercise, save gas, and not pollute
(C) The road was under repair
(D) Parking was banned at the post office
Answer: (B) It was only two blocks away, walking would be good exercise, save gas, and not pollute
Explanation: "‘It’s only two blocks. You shouldn’t take your car when you don’t need to. The walk would be good exercise and save on gas. And not pollute. That’s ecology.’"
40. What did Mr. Johnson point out where there was supposed to be a tree?
(A) A flower garden
(B) A path with no tree and no grass because Jim took shortcuts and killed the sapling
(C) A bird's nest
(D) A parking lot
Answer: (B) A path with no tree and no grass because Jim took shortcuts and killed the sapling
Explanation: "‘There was a little tree just starting to get bigger there until you killed it by trying to jump over it everyday. Remember?’"
41. How did Jim kill the little tree according to Mr. Johnson?
(A) By cutting its roots
(B) By trying to jump over it everyday taking shortcuts from Ms. Greene's
(C) By pouring chemicals on it
(D) By running his dog over it
Answer: (B) By trying to jump over it everyday taking shortcuts from Ms. Greene's
Explanation: "...until you killed it by trying to jump over it everyday."
42. How did Mr. Johnson turn the tables on Jim regarding vehicle use and pollution?
(A) Reminded him of his broken bicycle
(B) Reminded him that he drives his motorbike in his backyard all summer and snowmobile all winter
(C) Accused him of taking buses
(D) Pointed at his father's truck
Answer: (B) Reminded him that he drives his motorbike in his backyard all summer and snowmobile all winter
Explanation: "‘You drive your motorbike round and round your backyard all summer. And your snowmobile all winter. Isn’t that wasting power and making noise pollution too?’"
43. What was Jim’s simple excuse for riding his motorbike and snowmobile?
(A) "It’s good for health"
(B) "But it's fun"
(C) "It doesn't use fuel"
(D) "My parents told me to"
Answer: (B) "But it's fun"
Explanation: Jim weakly replies: "‘But it’s fun,’ I say."
44. Did Mr. Johnson pay Jim before going back inside?
(A) Yes, with a heavy tip
(B) No, he went into the house looking mad and hadn't paid
(C) Yes, exactly the amount due
(D) He paid by cheque
Answer: (B) No, he went into the house looking mad and hadn't paid
Explanation: "Then I remember he hasn’t paid me. But I decide to wait until next Saturday."
45. What small ecological victory did Jim claim after his encounter with Mr. Johnson?
(A) Mr. Johnson bought an electric bicycle
(B) At least he made Mr. Johnson not pollute with his car for once
(C) Mr. Johnson planted a new tree
(D) Mr. Johnson walked to the grocery store
Answer: (B) At least he made Mr. Johnson not pollute with his car for once
Explanation: "At least I made him not pollute with his car for once."
46. What appliance was Jim’s mother using when he got home?
(A) Electric oven
(B) Electric mixer
(C) Washing machine
(D) Vacuum cleaner
Answer: (B) Electric mixer
Explanation: "But when I get home, I see my mother using the electric mixer."
47. What did Jim tell his mother to use instead of the electric mixer to save electricity?
(A) Her hands
(B) Her old egg beater
(C) A wooden spoon
(D) A fork
Answer: (B) Her old egg beater
Explanation: "‘You should do that with your old egg beater,’ I point out to her. ‘Save on electricity. Women use too many electric things.’"
48. What generalized comment did Jim make to his mother about electricity?
(A) "Electricity is too expensive."
(B) "Women use too many electric things."
(C) "Mixers cause air pollution."
(D) "We should live in darkness."
Answer: (B) "Women use too many electric things."
Explanation: "‘Save on electricity. Women use too many electric things.’"
49. How did Jim’s mother retort to his lecture on saving electricity?
(A) She apologized and turned off the mixer
(B) "So who watches TV twenty-seven hours a day around here? Or is that some other kind of electricity?"
(C) She promised to buy a manual beater
(D) She told him to leave the house
Answer: (B) "So who watches TV twenty-seven hours a day around here? Or is that some other kind of electricity?"
Explanation: "She says in a very cold voice, ‘So who watches TV twenty-seven hours a day around here? Or is that some other kind of electricity?’"
50. How does the chapter conclude regarding Jim's efforts?
(A) Everyone in town joined his ecology club
(B) "Nobody’s willing to do anything about ecology, except me. And nobody listens to me."
(C) Jim gave up his paper route
(D) Jim became an environmental officer
Answer: (B) "Nobody’s willing to do anything about ecology, except me. And nobody listens to me."
Explanation: The final lines read: "See what I mean? Nobody’s willing to do anything about ecology, except me. And nobody listens to me."

0 Comments